Kati Mikolan 1995 maalaama muotokuva Eläkeliiton kunniajäsen, sosiaalineuvos Hilda Katteluksesta. Muotokuvassa 85-vuotias Kattelus istuu korituolilla yllään Perniön Yliskylän emännän muinaispuku. Muotokuvan omistaa Eläkeliiton Varsinais-Suomen piiri ja se on esillä Lehmirannan lomakeskuksessa Salon Perniössä.

Hilda Katteluksen muotokuva

Taiteilijana Kati Mikola 1995

Hilda Kattelus

Lehmirannan juhlasalin seinältä löytyy Eläkeliiton väistyneiden puheenjohtajien muotokuvien lisäksi Eläkeliiton kunniajäsenen ja Varsinais-Suomen piirin kunniapuheenjohtajan Hilda Katteluksen muotokuva. 

Kati Mikolan 1995 maalaama muotokuva Eläkeliiton kunniajäsen sosiaalineuvos Hilda Katteluksesta. Muotokuvassa 85-vuotias Kattelus istuu korituolilla yllään Perniön Yliskylän emännän muinaispuku. Muotokuvan omistaa Eläkeliiton Varsinais-Suomen piiri ja se on esillä Lehmirannan lomakeskuksessa Salon Perniössä.

s. 1910 Koski Tl, k. 2008 Koski Tl 

Kunnalliskodin johtaja sosiaalineuvos Hilda Kattelus oli Eläkeliiton liittovaltuuston jäsen vuosina 1977–1997. Hän vaikutti merkittävästi muun muassa Eläkeliiton vapaaehtoistyön ja sosiaalisen palvelutoiminnan kehittymiseen ja oli keskeisessä roolissa koostamassa Eläkeliiton eettisiä ohjeita (1993). Kattelus oli sosiaali- ja terveysturvan keskusliiton (ent. Sosiaalihuollon keskusliitto) yksi ensimmäisistä kunniajäsenistä. Eläkeliiton Varsinais-Suomen piirin kunniapuheenjohtajaksi hänet valittiin 1989, toimittuaan ensin piirin sihteerinä (käytännössä toiminnanjohtajana) 1975–1985 sekä puheenjohtajana 1986-1989. Eläkeliiton kunniajäseneksi hänet nimitettiin 1997. 

Hilda Kattelus ehti uransa aikana johtaa kolmea vanhainkotia. Eläkkeelle hän jäi Hämeenlinnan Vuorentaan vanhainkodin johtajan virasta v. 1970. Jo nuorena hänessä syttyi sosiaalinen toisten auttamisen henki ja kristillinen vakaumus lähimmäisten auttamisesta. Työssään hän tekikin uraauurtavaa työtä hoidettavien fyysisiä olosuhteita, mutta erityisesti henkisiä tarpeita kehittäen. ”Ystävällisyys ei vie paljon aikaa keneltäkään”, on erinomainen ohje vielä tänäkin päivänä. Eläkkeelläkin päivät täyttyivät vapaaehtoistyöstä lukuisissa sosiaalialan järjestöissä ja yhdistyksissä. Eläkeliiton Koski Tl:n yhdistyksen johtokunnassa hän oli mukana 1974 -1995. Kaikessa toiminnassa hän korosti Eläkeliiton avarakatseisuutta ja suvaitsevaisuuden tärkeyttä. 

Hilda Katteluksen muotokuvan omistaa Eläkeliiton Varsinais-Suomen piiri, joka on valinnut muotokuvan sijaintipaikaksi Lehmirannan lomakeskuksen Perniössä. Samassa osoitteessa toimii myös piirin toimisto. 

Lehmirannan ensimmäiset lomaleirit toteutettiin kesällä 1975 ja niiden ohjaajana toimi juuri Hilda Kattelus. Kattelus oli myös Lehmirannan suhteen avarakatseinen toiminnan kehittäjä. Hänen myötävaikutuksellaan Lehmiranta sai mm. A-oikeudet 1991. 

Hilda Katteluksen muotokuvassa on viittaus Lehmirannan lähialueen esihistoriaan. Katteluksen yllä on Perniön Yliskylän emännän muinaispuku, joka on rekonstruoitu rautakautisen hautalöytöjen perusteella. Löytöpaikka sijaitsee läheisen Yliskylän kirkon kirkkomaalla. 

Lähteet:

  • Hakoköngäs Eemeli, 2020. Sukupolvien ketjussa, Eläkeliiton 50 vuotta. Maahenki Oy, Viljandi (Viro). 
  • Uotila, Jukka 2014. Iloa ja eloa, 40 vuotta Eläkeliiton Varsinais-Suomen piirissä. Eläkeliiton Varsinais-Suomen piiri ry, Forssa. 
  • Yhteisiä vuosia, Eläkeliiton menestystarina, 2000. Eläkeliitto ry, Gummeruksen kirjapaino, Jyväskylä. 
  • Hätönen Paula, 2004. Vanhustyöstä tuli Hilda Katteluksen koko elämä. Artikkeli Turun Sanomissa 17.4.2004. Verkkojulkaisu, viitattu 15.2.2021. 
    https://www.ts.fi/teemat/1073960333/Vanhustyosta+tuli+Hilda+Katteluksen+koko+elama
     

Taiteilija: Kati Maaria Mikola 

s. 1961 Helsingin maalaiskunta –

Opiskeli Turun piirustuskoulussa 1978-1981. Taidemaalari Mikola asuu Sauvossa Art Alsilaksi nimetyssä vanhassa kansakoulussa, jossa hänellä on ateljee, taidegalleria ja kurssitoimintakeskus. Hän on toiminut Paimion kansalaisopiston kuvataiteen opettajana vuodesta 1997 ja opettanut lisäksi muun muassa Varsinais-Suomen Kansanopiston muotokuvakursseilla vuosina 1998, 2000 ja 2001. Mikola on ollut Turun taiteilijaseuran hallituksen jäsen vuodesta 2000. Mikola oli aiemmin naimisissa taidemaalari Kaj Stenvallin kanssa.

Mikola on tunnettu muotokuvamaalari, mutta hän maalaa myös muunlaisia tauluja, omia aiheita ja tilaustöitä. Valoisissa, hieman naivistis-sävyisissä öljyvärimaalauksissa seikkailevat perinteisten kansansatujen eläinhahmot ihmisten luomassa ympäristössä. Kati Mikolan maalaamia muotokuvia on Perniössä Lehmirannan lisäksi terveyskeskuksessa ja Osuuspankissa.

Lähteet: